|
KluB Otwockich Mamuś
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
VooDoo
Dołączył: 30 Paź 2008 Posty: 588 Skąd: Otwock, Centrum
|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 10:35 Temat postu: Przepisy dla obżartuszków ;) |
|
|
Czyli dla tych, dla których zupki to za mało .
Ja preferuję połączenie sycące + szybkie.
1. Ryż z warzywami
- ugotować ryż, wyjąć z torebki, pozwolić mu odparować
- mrożone warzywa (dobór wg. uznania - ja lubię mieszankę chińską) podsmażyć na patelni
- ryż opruszyć curry lub kurkumą, dodać kropelkę oleju, wymieszać
- ryż wrzucić do warzyw, podsmażyć, dodać pieprz i przyprawy wg. uznania.
Gotowe .
Później reszta |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 10:35 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
myszka
Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 151
|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 17:39 Temat postu: |
|
|
a ja dzis zrobilam nalesniki z farszem z duszonej cebulki z szyneczka i jajkami ugotowanymi na twardo a i polalam je sosikiem ciemnym do pieczeni
takie niby nic a naprawde pycha <mniam>
ale sie obrzarlam ciekawe czy miskowi uda sie tym najesc |
|
Powrót do góry |
|
|
VooDoo
Dołączył: 30 Paź 2008 Posty: 588 Skąd: Otwock, Centrum
|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 22:18 Temat postu: |
|
|
I jak udał się obiadek? Najadł się facet ?
Kolejny z moich ulubionych przepisów:
2. Spaghetti
- gotujemy makaron spaghetti (warto wstawić go wcześniej, bo zazwyczaj gotuje się go w sporej ilości wody, a to trochę trwa, nim ona się zagrzeje)
- obieramy cebulkę i kroimy drobno. Wrzucamy na patelnię i rumienimy lekko
- myjemy i wyparzamy pomidorki (można bez wyparzania, ze skórką, ale wtedy ona tak nieprzyjemnie odchodzi podczas smażenia)
- obieramy pomidorki i kroimy w kosteczkę. Dorzucamy na patelnię do cebulki i dusimy, dopóki nie odparuje większość wody i pomidorki nie przyjmą formy gęstego sosu.
- dodajemy przeciśnięty przez wyciskacz czosnek (ilość wg. uznania) i dusimy jeszcze przez chwilę.
- dodajemy sól, pierz, bazylię i inne zioła (wg. uznania) do smaku.
- Nakładamy makaron na talerze, zalewamy sosem. GOTOWE !
- można jeszcze opruszyć parmezanem.[/u][/b] |
|
Powrót do góry |
|
|
VooDoo
Dołączył: 30 Paź 2008 Posty: 588 Skąd: Otwock, Centrum
|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 22:25 Temat postu: |
|
|
3. Makaron ze szpinakiem (Mniam!)
- gotujemy makaron, np. świderki
- wrzucamy mrożony szpinak do garnka lub na patelnię (wcześniej łamiemy go na mniejsze części) i gotujemy
- gdy się rozpuści, dodajemy masło (wg. uznania, ale ja nigdy go nie żałuję ), wyciśnięty czosnek (kilka ząbków), sól, pierz. Gotujemy jeszcze przez jakiś czas, żeby czosnek "przeszedł".
- na koniec gotowania można dodać ser żółty, pokrojony w drobną kostkę i poczekać, aż się rozpuści
- do garnka ze szpinakiem wrzucamy makaron. Mieszamy składniki. GOTOWE |
|
Powrót do góry |
|
|
VooDoo
Dołączył: 30 Paź 2008 Posty: 588 Skąd: Otwock, Centrum
|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 22:34 Temat postu: |
|
|
4. Placuszki z cukinii i marchewki/ze szpinaku i ziemniaków
- warzywa myjemy, obieramy i myjemy . W przypadku szpinaku wyjmujemy z opakowania i rozmrażamy.
- trzemy na tarce lub w robocie typu "Kasia", z dodatkiem 1-2 cebuli (też ścierami lub ew. kroimy drobno)
- dodajemy mąkę, żeby ciasto zrobiło się gęstrze i jajka (ze dwa)
- dodajemy wodę lub mleko, rozrabiamy ciasto, żeby nie było zbyt lepkie, tylko bardziej lejące się, ale nadal gęste
- dodajemy sól, pierz i inne przyprawy wg. uznania.
- smażymy. GOTOWE .
Placuszki można jeść z sosem curry:
- jogurt naturalny mieszamy z łyżką majonezu
- dodajemy czubatą łyżeczkę curry lub kurkumy (ma łagodniejszy smak), sól, pieprz. Mieszamy. GOTOWE. Przed podaniem można sos wstawić na 5min. do lodówki. |
|
Powrót do góry |
|
|
VooDoo
Dołączył: 30 Paź 2008 Posty: 588 Skąd: Otwock, Centrum
|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 22:35 Temat postu: |
|
|
Cholera, nienawidzę tego napisu "ADMINISTRATOR" |
|
Powrót do góry |
|
|
myszka
Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 151
|
Wysłany: Sob Lis 22, 2008 10:22 Temat postu: |
|
|
hi hi hi
najadl sie ale dopiero jak zjadl ich az 8 sztuk
dodam ze mi wystarczyly 3 a tez potrafie zjesc
fajne przepisy.... chyba zrobie na dniach ten przepis : makaron ze szpinakiem <mniam> |
|
Powrót do góry |
|
|
Ulcia
Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 194 Skąd: Otwock,centrum
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 21:21 Temat postu: Przepis |
|
|
Dziewczyny,tak jak obiecalam,przepis na najpyszniejsza pod sloncem szarlotke.A wiec:potrzebujemy 4 szklanki maki,w tym 2 szklanki maki pszennej i 2 pelnoziarnistej(lubella od niedawna robi),10 zoltek,pol szklanki cukru pudru,troche cukru waniliowego i cale maslo stolowe,nie tam zadne margaryny typu kasia tylko maslo.Wszystko musi miec ta sama temperature,pokojowa,to wazne.Przesiewamy make do miski,siekamy nozem z maslem i cukrem waniliowym,potem dodajemy zoltka,cukier puder,wszystko ladnie zagniatamy,przykrywamy sciereczka i wkladamy na pol godziny do lodowki.W tym czasie obieramy dwa kilo jablek,np,szara reneta,scieramy na tarce o grubych oczkach,dodajemy dwie,trzy lyzki cynamonu,pare lyzek brazowego cukru,z zaleznosci od tego czy bardzo kwasne jablka i ok.2 lyzki bulki tartej.Dzielimy ciasto na dwie czesci,dwie trzecie rozwalkowujemy na blache wysmarowana maslem i wysypana bulka,a jedna trzecia chowamy jeszcze do lodowki.Podpiekamy spod ok.10,15 minut w temp.180 stopni.Na to ukladamy jablka,scieramy na nie reszte ciasta,na grubuch oczkach i wkladamy na ok 30 minut do piekarnika.Na 180 stopni,az kruszonka bedzie lekko brazowa.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem,najlepiej smakuje na cieplutko,np,z bita smietana.Pychotka. Jakby byly jakies pytania,to piszcie,odpowiem na wszystkie,ha,ha.Smacznego. _________________ Usmiechnij sie,jutro bedzie lepiej. |
|
Powrót do góry |
|
|
VooDoo
Dołączył: 30 Paź 2008 Posty: 588 Skąd: Otwock, Centrum
|
Wysłany: Sob Maj 30, 2009 10:09 Temat postu: |
|
|
Oh, cudownie . Muszę mamie ten przepis podrzucić. Bo ja + mój piekarnik = porażka jeżeli chodzi o ciasta . Nawet nie będę próbować robić. Ale za to zjem chętnie . _________________ www.wellandmore.pl
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]
[/url] |
|
Powrót do góry |
|
|
mirabelka10
Dołączył: 31 Maj 2009 Posty: 1534 Skąd: Centrum-Otwock
|
Wysłany: Sob Paź 17, 2009 18:41 Temat postu: |
|
|
Tarta ze świeżym szpinakiem.
porcja szpinaku-ok.jednej reklamówki-pokroić w paski
1/2kg.pieczarek pokrojone w plastry
ok.3ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
sos z 2jaj+musztarda+sól+pieprz
2xserki topione
ciasto
1jajo
ok.1/2kg.mąki tortowej
garstka kukurydzianej
1/2kostki masła
woda
Zesmarzamy na maśle pieczarki,do tego dodajemy czosnek,smażymy,potem serki,mieszamy z podgotowanym szpinakiem.
Blaszke wyklejamy ciastem,troche pieczemy,wykładamy farszem,zalewamy sosem,na to ciasto,pieczemy.
Smacznego _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
dorcik81
Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1757 Skąd: Otwock kiedyś centrum obecnie kresy
|
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 16:21 Temat postu: przysmak łasucha dla wielbicieli czekolady |
|
|
szklanka mocnej kawy
3 mleczne czekolady
paczka herbatników
rodzynki wg uznania
orzechy wg uznania
mleko w proszku 2 op
w kawie rozpuszczamy posiekaną czekoladę , stopniowo dodajemy mleko w proszku cały czas mieszając,następnie dodajemy pokruszone herbatniki,pokrojone rodzynki i orzechy,całośc mieszamy i przekladamy do blachy.ja robię tak,ze wstawiam na noc do lodówki
smacznego _________________ szczęśliwa żona i mama
przepraszam za literówki:) |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
Dołączył: 23 Lut 2021 Posty: 21230
|
|
Powrót do góry |
|
|
warganfreman
Dołączył: 26 Lut 2021 Posty: 478054
|
|
Powrót do góry |
|
|
Porucznik
Dołączył: 24 Mar 2021 Posty: 3
|
|
Powrót do góry |
|
|
warganfreman
Dołączył: 26 Lut 2021 Posty: 478054
|
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2021 17:16 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|