|
KluB Otwockich Mamu¶
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
VooDoo

Do³±czy³: 30 Pa¼ 2008 Posty: 588 Sk±d: Otwock, Centrum
|
Wys³any: Sro Sie 19, 2009 23:22 Temat postu: Rozwój mowy |
|
|
Kiedy Wasze maluchy zaczê³y gadaæ?
Wiadomo, na pocz±tku jest "mama", "tata", "baba" (Natalka "mama" zaczê³a gadaæ jak mia³a jakie¶ 7 m-cy, "baba" podobnie, ale w okolicy roku zaczê³a mówiæ ju¿ "babcia". "Tata" wszed³ do u¿ytku pó¼niej, bo tak ok. 9 m-ca ¿ycia), ale potem coraz powa¿niejsze konstrukcje. Jak to u Was by³o?
Natala do¶æ szybko okaza³a siê papug±. Tzn. bawi³a siê w d¼wiêkona¶ladownictwo. Zdarza³o jej siê powtarzaæ po mnie s³owa, ale s±dzê, ¿e bez zrozumienia (np. powtórzy³a po mnie "nie drap" [nie dap], jak mia³a w³a¶nie jakie¶ 7 m-cy). Teraz sporo mówi: (mama, tata, babcia, ciocia, da, tam, oko, Natalka, Natala, Natalia, dzwoni [dzioni], gra [ga], nie...), ma te¿ takie s³ówka, które mówi spontanicznie i potem powtórzyæ nie chce (krowa [kowa], siedzieæ, le¿eæ [jeziec], tu, tak, kapeæ itp.). I jak siê okaza³o w d¼wiêkona¶ladownictwo bawi siê nadal. Ostatnio jak wróci³y¶my ze spaceru i zdejmowa³am jej kapelusz, jako¶ tak poci±gnê³am za troczek, ¿e siê zrobi³ supe³. Mówiê do Natki: "Natalka, co to siê sta³o z tym kapeluszem?" A Natalka: "cio cio sie sia³o? Kapeu¶" . Umar³am ze ¶miechu. Albo ostatnio, kiedy czeka³y¶my na poci±g i babcia nagle zniknê³a z zasiêgu jej wzroku spyta³a: "Babcia gdzie?". _________________ www.wellandmore.pl
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]
[/url] |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wys³any: Sro Sie 19, 2009 23:22 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlottka

Do³±czy³: 10 Sty 2009 Posty: 1726 Sk±d: Otwock /Wólka Ml±dzka
|
Wys³any: Czw Sie 20, 2009 21:32 Temat postu: |
|
|
Kurczê to zuch dziewczyna. Ma lekk± mowe Alek te¿ szybko gada³. Do tej pory wspominamy jego wytwory jêzykowe np. danda-woda, kanka-kupa, gzibi-grzyby. Ja mia³ rok to nie mówi³ da, tylko ce. Ok 1,5 roku mia³ to zdaniami wali³ jak nie wiem. Teraz to czasami strach sie odezwaæ Obcych co rusz wpêdza w konsternacje swoim dojrza³ym s³ownictwem i konstrukcj± zdañ  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
VooDoo

|
Wys³any: Czw Sie 20, 2009 21:39 Temat postu: |
|
|
No, to Alek te¿ szybko zacz±³. A podobno ch³opcom mówienie ciê¿ej idzie (z tego co czyta³am, to tylko potoczna wiedza, bo naukowo tego nie udowodniono. Tzn. jest teoria, ¿e róznice w rozwoju mowy miêdzy ch³opcami a dziewczynkami maj± swoje ¼ród³o w... wychowaniu). To tak jak mój siostrzeniec, który jest od Natki o rok starszy. Te¿ zacz±³ tworzyæ zdania jak mia³ nieca³e 1,5 roku. A teraz to tak gada, ¿e szok. Np. moja mama pyta którego¶ razu: "co robisz, Emilku?". A on: "a, tak zerkam" . _________________ www.wellandmore.pl
[/url] |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlottka

|
Wys³any: Nie Sie 23, 2009 20:43 Temat postu: |
|
|
Ha, ha dobre! U Alka te¿ takie powiedzonka siê zdarzaj±. Potrafi naprzyk³ad stwierdziæ, ¿e ju¿ siê wyk±pa³, bo ma palce zmacerowane. Tworzy te¿ nowomowê jak "wys³omkowa³em mleko", "pogoda jest s³oñcowa". Staram siê spisywaæ sobie te powiedzonka tudzie¿ ciekawe pytania. Wczoraj pyta³ jak robi siê miêsko.. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
VooDoo

|
Wys³any: Nie Sie 23, 2009 21:27 Temat postu: |
|
|
Haha . Ja sobie obiecywa³am, ¿e bêdê wszystko zapisywaæ, ale jak na razie mi nie idzie... dobrze, ¿e mam chocia¿ grono - w razie potrzeby zawsze mogê sprawdziæ co kiedy mia³o miejsce .
I co mu powiedzia³a¶ na temat miêska ? _________________ www.wellandmore.pl
[/url] |
|
Powrót do góry |
|
 |
nano
Do³±czy³: 18 Mar 2009 Posty: 20 Sk±d: Otwock
|
Wys³any: Pon Sie 31, 2009 23:31 Temat postu: |
|
|
u Kurdê. o ta Twoja Ma³a niesamowita jest.
Albo Moja po prostu skupia siê g³ównie na przemieszczaniu siê i osi±ganiu innych celów.
jedyne co mówi to "da"(czasem"daj"), "papa", sporadycznie "mama", dzi¶ by³o-jak pies szczeka³- 'haa" ale takie... przeci±gniête. trochê jakby "ha³"... a mo¿e po prostu chce ¿eby zaczê³a mówiæ cokolwiek i trochê naci±gam fakty ;o).
a tak to z zami³owaniem "brylabryla" i "tedet".
nie, nie pytajcie. nie wiem co to znaczy. ;o) _________________ di.
moje szczê¶cie! =* |
|
Powrót do góry |
|
 |
VooDoo

|
Wys³any: Wto Wrz 01, 2009 08:49 Temat postu: |
|
|
Natalka te¿ na¶laduje pieska [ha, ha, ha] i kotka [iaaa - takie delikatnie powiedziane]. Ale ostatnio rozwala mnie swoimi "tekstami". Np. wczoraj:
Siedzê przy kompie. Podchodzi do mnie Natala.
Natalka: Widzi¶?
Ja: co mam widzieæ?
Natalka: Mie ("mnie")
Natalka bierze z komody d³ugopis. Dotyka go jednym palcem po czym mówi do mnie z wyrzutem: "Nie jono!" (nie wolno!)
A przedwczoraj:
Natalka: (gada co¶ po swojemu, d³ugimi zdaniami i patrzy na mnie)
Ja: Co powiedzia³a¶?
Natalka: Nie wiem
 _________________ www.wellandmore.pl
[/url] |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika
Do³±czy³: 31 Mar 2009 Posty: 213 Sk±d: Otwock-¦widry Wielkie
|
Wys³any: Pi± Kwi 29, 2011 10:02 Temat postu: |
|
|
Amelka duzo mowi ale po swojemu. W zasadzie buzia sie jej nie zamyka ale wydaje mi sie, ¿e powinna wiêcej zrozumia³ych rzeczy w swoim wieku ju¿ gadac. Zdan raczej nie buduje chyba, ze takie krotkie, np. Mama da (mama daj), albo tatu¶ oæ (tatu¶ chodz). Nauczyla sie mowic literki ¶, æ np. ladnie mowi mi¶ ale nie mówi w ogole "k", np. akuku to atutu, "j" tez nie mówi.Rozumie wszystko, kaze jej cos przyniesc - przyniesie, zrobic zrobi tylko z tym mowieniem sie martwiê. Jak to by³o u Waszych 2 latków? _________________
mama Amelki |
|
Powrót do góry |
|
 |
mirabelka10

Do³±czy³: 31 Maj 2009 Posty: 1534 Sk±d: Centrum-Otwock
|
Wys³any: Pi± Kwi 29, 2011 21:22 Temat postu: |
|
|
Przede wszystkim twoja Amelka nie ma jeszcze dwóch latek a to duuu¿a ró¿nica.
Mój synek w³a¶nie skoñczy³, powiem szczerze, mówi wiêcej ni¿ Lena w jego wieku.
Powtarza po mnie w zasadzie ka¿de s³owo, wtedy gdy ma na to ochotê, czyli skupia siê na mnie i nie zawsze mu wychodzi, ale próbuje.
Lena mówi³a pe³nymi zdaniami do¶c pó¼no bo ok.3 lat., w tym przypadku chodzi mi ju¿ o wyraz trzycz³onowy, albo i wiêcej.
Twoja Amelia przecie¿ mówi ju¿ podwójne s³ówka, nie masz siê czym martwiæ.
Jedyne co mo¿esz zrobiæ aby stymulowaæ jej mowê to pozwoliæ jej mówiæ a nie proponowaæ co ma powiedzieæ. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
dorcik81
Do³±czy³: 18 Maj 2009 Posty: 1757 Sk±d: Otwock kiedy¶ centrum obecnie kresy
|
Wys³any: Pon Maj 02, 2011 07:19 Temat postu: |
|
|
[quote="mirabelka10"Jedyne co mo¿esz zrobiæ aby stymulowaæ jej mowê to pozwoliæ jej mówiæ a nie proponowaæ co ma powiedzieæ.[/quote]
o i nie martwiæ siê na zapas bo na budowanie zdañ ma dziewczyna jeszcze trochê czasu a poza tym pamiêtaj,ze dzieci rozwijaj± siê bardzo ró¿nie _________________ szczê¶liwa ¿ona i mama
przepraszam za literówki:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlottka

|
Wys³any: Wto Maj 03, 2011 20:07 Temat postu: |
|
|
Dok³adnie jak pisz± dziewczyny. Problem by³by gdyby nie mówi³a wcale lub bardzo ma³o, a tak szykuj siê na nadci±gaj±cy s³owotok  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
vanner
Do³±czy³: 01 Sie 2018 Posty: 11045
|
|
Powrót do góry |
|
 |
vanner
|
|
Powrót do góry |
|
 |
vanner
|
|
Powrót do góry |
|
 |
vanner
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wys³any: Pon Pa¼ 15, 2018 19:20 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|
|
|