Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mirabelka10

|
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 20:00 Temat postu: Moje dziecko tworzy! |
|
|
Lena stworzyła dzisiaj na chodniku betonowym "naszą rodzinkę"
Krótka obrazowa charakterystyka na co zwróciłam szczególną uwagę.
Tata miałą dużą głowę,braciszek był narysowany kolorem żółtym,lenka wyglądała jak piłeczka,a mama była wielokolorowa.
Ostatnio serialowa "super niania" mówiła o tym jak wiele można wyczytać z rysunków dziecka.Więc się zastanawiam!
Ale mamy w gronie psychologa więc proszę się wypowiedzieć  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 20:00 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlottka

Dołączył: 10 Sty 2009 Posty: 1726 Skąd: Otwock /Wólka Mlądzka
|
Wysłany: Pon Paź 11, 2010 15:45 Temat postu: |
|
|
O kochana całe knigi o tym pisali, a ty chcesz tak ciach mach po opisie
Na spokojnie ci opowiem na co warto zwracać uwagę, a w razie pożyczę lekturę  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
marta-la

Dołączył: 20 Cze 2009 Posty: 891 Skąd: obecnie Otwock z zamiarami na Olkusz
|
Wysłany: Pon Paź 11, 2010 17:25 Temat postu: |
|
|
i wszystko jest ok podobno dopóki dziecko nie zaczyna rysowac na czarno _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlottka

|
Wysłany: Pon Paź 11, 2010 20:36 Temat postu: |
|
|
marta-la napisał: | i wszystko jest ok podobno dopóki dziecko nie zaczyna rysowac na czarno |
Nie tak do końca. Dzieci miewają fascynację różnymi kolorami, problem gdy wybiera konsekwentnie kolor czarny np. i to kredek, plasteliny, itp. Nawet ost na zajęciach (ale to zabrzmiało ) pani od plastyki nam mówiła, że jak dziecko wybiera jeden kolor to znaczy, że coś "przerabia". _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
mirabelka10

|
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 08:17 Temat postu: |
|
|
siostra,która studiuje psychologię mówiła,że ważne jest to kogo pierwszego narysowała,bo jest to najważniejsza osoba w jej życiu...
drugie to,że ją wyróżniła-jestem kolorowa!to się miło mi zrobiło,bo to ja pierwsza byłam i jestem na kolorowo. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
marta-la

|
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 08:36 Temat postu: |
|
|
szarlottka napisał: | marta-la napisał: | i wszystko jest ok podobno dopóki dziecko nie zaczyna rysowac na czarno |
Nie tak do końca. Dzieci miewają fascynację różnymi kolorami, problem gdy wybiera konsekwentnie kolor czarny np. i to kredek, plasteliny, itp. Nawet ost na zajęciach (ale to zabrzmiało ) pani od plastyki nam mówiła, że jak dziecko wybiera jeden kolor to znaczy, że coś "przerabia". |
Akurat miałam w pamięci opowieść mojej przyjaciółki która na studiach psycholog. pracowała w schronisku dla maltretowanych kobiet i tam były dzieci po przejściach które rysowały kolorowe obrazki i potem zamazywały je czarną kredką i mówiły "a to moje życie" (to były kilkuletnie dzieci) brrr _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
mirabelka10

|
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 08:40 Temat postu: |
|
|
to znaczy u mnie wszystko ok. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
marta-la

|
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 08:51 Temat postu: |
|
|
mirabelka10 napisał: | to znaczy u mnie wszystko ok. |
A co masz jakieś wątpliwości  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
mirabelka10

|
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 08:56 Temat postu: |
|
|
tylko skwitowałam... _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlottka

|
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 16:41 Temat postu: |
|
|
mirabelka10 napisał: | siostra,która studiuje psychologię mówiła,że ważne jest to kogo pierwszego narysowała,bo jest to najważniejsza osoba w jej życiu...
drugie to,że ją wyróżniła-jestem kolorowa!to się miło mi zrobiło,bo to ja pierwsza byłam i jestem na kolorowo. |
Ponad to osoba najważniejsza w życiu dziecka jest rysowana jako większa lub np. na podwyzszeniu.
Ogólnie mozna fajne rzeczy wyczytać z rysunków, np. dopiero na pewnym etapie, ok.5-6 lat dziecko zaczyna rysować dłonie z palcami i to oznacza, że dziecko jest świadome siebie aż do końca palców  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
marta-la

|
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 18:31 Temat postu: |
|
|
szarlottka napisał: |
Ogólnie mozna fajne rzeczy wyczytać z rysunków, np. dopiero na pewnym etapie, ok.5-6 lat dziecko zaczyna rysować dłonie z palcami i to oznacza, że dziecko jest świadome siebie aż do końca palców  |
To Zocha chyba przeskoczyła bo palce już od jakiegoś czasu rysuje, Marysia natomiast nigdy nie rysowała głowonogów które podobno są naturalne na początku, wszystko u niej na miejscu było _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
mirabelka10

|
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 18:57 Temat postu: |
|
|
to mąż zdecydowanie w oczach Leny miał głowę jak dynie  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlottka

|
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 21:26 Temat postu: |
|
|
mirabelka10 napisał: | to mąż zdecydowanie w oczach Leny miał głowę jak dynie  |
Ty złośliwcze  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
pokahontaz
|
Wysłany: Pią Lut 17, 2017 11:24 Temat postu: |
|
|
to ciekawe co psizecie |
|
Powrót do góry |
|
 |
veronea0987
|
Wysłany: Sro Lis 22, 2017 11:14 Temat postu: |
|
|
a mi sie wydaje, że jeśli w domku, w rodzinie nie występują sytuacje "niepokojące" to chyba nie nie nie ma powodu by prowadzic do tego wnikliwe analizy. dzieci przejmują się wieloma rzeczami, rysowanie smoka, czy czarnych postaci nie koniecznie oznaczac musi wewnetrzny problem, wystarczy, że taka postać pojawiła się w ostatnio oglądaniej bajce _________________ www.adampiesniewski.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro Lis 22, 2017 11:14 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |