Forum KluB Otwockich Mamuś Strona Główna KluB Otwockich Mamuś
mamusie/

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Usypianie
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KluB Otwockich Mamuś Strona Główna -> Wychowanie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
VooDoo

PostWysłany: Pią Gru 05, 2008 20:15    Temat postu: Usypianie Odpowiedz z cytatem

W jaki sposób usypiacie swoje dzieci?

U nas sposoby ewoluują razem z Natalką Wink. Początkowo było bujanie na rękach, ale tylko przez półtora miesiąca, bo potem kręgosłup dał o sobie znać (moje piórko jak miało 6 tyg. ważyło 5,900 kg.!). Potem było kładzenie na boczku, smok do pysia, pielucha pod nos i dobranoc Smile. Ewentualnie trochę bujania łóżeczkiem (mamy takie z funkcją kołyski), a obecnie kładę Natkę do łóżeczka i wychodzę z pokoju. Ona jeszcze przez chwilę się rozgląda, podziwia soneczko nad łóżkiem, drapie w siatkę od łóżeczka itp. Potem zaczyna jęczeć, wtedy przychodzę i daję jej smoka. Czasami trzeba proceder ze smokiem powtórzyć, bo moje dziecię lubi go oglądać w łapkach, a potem rzucać niem na odległość Smile. Ale raczej po max. trzech podaniach usypia Smile.

Natomiast w ciągu dnia, na początku też było noszenie z tym, że + śpiewanie. Potem opcja boczek + smok + pielucha (ewentualnie + suszarka, jeżeli ciężko się zasypiało), a dzisiaj moje dziecko mnie zaskoczyło, bo... znów zasnęło mi przy śpiewaniu Smile). A już dłuuugi czas śpiewanie nie skutkowało, bo mała jeszcze się ożywiała. Tylko jestem ciekawa, czy to już zawsze (a przynajmniej przez dłuższy czas) będzie skutkować, czy to tylko dzisiejsza akcja. Zobaczymy...

Niektóre moje koleżanki czytają dzieciom bajki na dobranoc, ale ja myślę, że to jeszcze za wcześnie... Czasami opowiadam jej wierszowane bajki, ale potrafi się skupić na słuchaniu tylko przez jedną, max. dwie (a zaznaczam, że te wierszowane są krótkie). No i raczej na senną wtedy nie wygląda Wink. Z resztą z Natką takie coś mogłoby przejść co najwyżej podczas usypiania w dzień, bo moja obecność przy usypianiu nocnym skończyłaby się raczej bezsenną nocą Wink.

[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]

[/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Pią Gru 05, 2008 20:15    Temat postu:

Powrót do góry
Agnieszka

PostWysłany: Nie Gru 14, 2008 21:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja M. usypiała sama w łóżeczku, zazwyczaj po "heroicznej, z góry skazanej na porażkę" walce ze snem. Problemy pojawiły sie dopiero wtedy, jak musieliśmy wyjąć szczebelki z łóżka... Wtedy zaczęło się chodzenie po całym mieszkaniu, próby zasypiania w naszym łóżku Wink
VooDoo

PostWysłany: Nie Gru 14, 2008 22:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

My na szczęście mamy łóżeczko turystyczne - na noc będę małej zamykać wejście, hehe Wink. Ale przeraża mnie jak to będzie, jak mi dziecię zacznie wędrować...

[/url]
Powrót do góry
Agnieszka

PostWysłany: Wto Gru 16, 2008 22:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

administrator napisał:
na noc będę małej zamykać wejście, hehe Wink.

Przestaniesz.. jak zacznie wyskakiwać górą Laughing
VooDoo

PostWysłany: Sro Gru 17, 2008 20:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No, weź nie strasz - chyba tak wysoko się nie wdrapie Smile.

[/url]
Powrót do góry
Agnieszka

PostWysłany: Pią Gru 19, 2008 09:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

administrator napisał:
tak wysoko się nie wdrapie Smile.

też tak kiedyś myślałam, do momentu kiedy M. zadarła nogę na poręcz kojca/łóżeczka turystycznego
myszka

PostWysłany: Czw Sty 01, 2009 19:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u nas na usypianie dzidzia bardzo dobrze reaguje na szum typu odkurzacz albo suszarka do wlosow Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
VooDoo

PostWysłany: Czw Sty 01, 2009 20:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Większość małych dzieci lubi dźwięk suszarki/odkurzacza. Prawdopodobnie przypomina im to szum, jaki słyszały w brzuchu Smile. Niestety, z wiekiem suszarka przestaje działać. A poza tym nie polecam usypiania przy suszarce, bo jak się dziecko przyzwyczai to tylko przy suszarce będzie umiało zasypiać. Na dłuższą metę niezbyt to wygodne. Tym bardziej, że potem tak się nauczy, że jak suszarka będzie wyłączana, ono będzie się budzić :].

[/url]
Powrót do góry
Agnieszka

PostWysłany: Sob Sty 03, 2009 20:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

My jakoś nigdy nie uzywaliśmy suszarki ani odkurzacza, ale za to często zdarzało nam się usypiać Młodą w wózku. Mielismy wózek z zawieszeniem na paskach, więc był idealny do kołysania
Niferes

PostWysłany: Sro Sty 07, 2009 09:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do usypiania, mieliśmy łóżeczko kołyskę, ale jakoś sporadycznie z tego korzystaliśmy. Jak mój synek był maluśki usypiał wtulony we mnie. Zawsze głaskałam go po główce i pleckach. Nuciłam mu kołysanki i zawsze był smok. Starałam się nie przyzwyczajać go do przedmiotów typu suszarka czy odkurzacz. Zawsze spał mi na spacerkach i w samochodzie. Teraz zasypia (bez smoka i po długim czytaniu księżeczek) trzymając mnie za rękę i przytulając misia Wink .
Powrót do góry
Monika

PostWysłany: Sro Gru 02, 2009 21:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moja zasypia przy cycu albo bujana w poduszce.

mama Amelki
Powrót do góry
mirabelka10

PostWysłany: Czw Gru 03, 2009 11:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mój przeważnie w chuście,ostatnio przy muzyce głośnej,albo przy cycu....

Powrót do góry
IgaKm

PostWysłany: Czw Gru 15, 2016 18:48    Temat postu: Pościel dziecięca minionki Odpowiedz z cytatem

wszystko zależy od wieku dziecka, czyli niemowlaka usypiałam na rękach albo leżąc na łóżku bujałam je w łóżeczku. Starsze dzieci to generalnie nie miałam żadnego problemu bo poszłam na sposób i kupowałam pościel dla dzieci https://zaira.pl/pl/c/Posciel-dla-dzieci/9 minionki i wszystko jasne. Dzieci same biegły do swojej sypialni aby móc się przytulić do swojej ulubionej pościli z postacią z bajki
Powrót do góry
Majka015

PostWysłany: Sro Sie 23, 2017 18:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Siostra jak rodziła to miała przy sobie kocyk, z resztą całkiem ładny. Pamiętam że mała się do niego później bardzo przywiązała i nie chciała bez niego zasypiać aż do jego (kocyka) śmierci... Szczęśliwie siostra znalazła na https://www.lilulay.com/pl/ bardzo ładną pościel, bawełnianą i po całkiem dobrej kasie. Młoda momentalnie się przestawiła i kocyk można było po cichu zutylizowaćSmile
Powrót do góry
Tanka

PostWysłany: Nie Sty 14, 2018 19:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jesli chodzi o kocyki - to super sa teraz z materialu minky - sa meeegaaaa przytulasne!Smile Sama mam taki (mozna w sklepie http://maylily.pl/ kupic takie kocyki zarowno dla dzieci jak i dla doroslych) i nie wyobrazam sobie bez niego usypiania:)
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Nie Sty 14, 2018 19:33    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KluB Otwockich Mamuś Strona Główna -> Wychowanie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3
Skocz do: